Planten

Achillea Millefolium (Duizendblad)

Achillea Millefolium ontleent haar naam aan Achilles (Griekse held uit de oudheid). Men behandelde indertijd speerwonden met Achillea Millefolium om bloed te stelpen.

lees verder

Aconitum Napellus (Blauwe Monnikskap)

Aconitum is afgeleid van het Griekse 'akónitos', van akóne voor 'slijpsteen', dat op haar beurt is afgeleid van 'ak', dat 'puntig' of 'scherp' betekent, en van het woord 'kônos' voor 'kegel'.

lees verder

Aesculus Hippocastanum (Witte Paardenkastanje)

De herkomst van de geslachtsnaam Aesculus is niet duidelijk. Aesculus betekent ‘eik met eetbare eikels’. De soortnaam hippocastanum betekent ‘paardenkastanje’.

lees verder

Alchemilla Vulgaris (Vrouwenmantel)

Alchemilla stamt uit het Latijn en betekent ‘magiër’ of ‘alchemist’. Vulgaris betekent ‘gewoon’ of ‘algemeen’.

lees verder

Angelica Archangelica (Engelwortel)

Het Latijnse woord ‘angelica’ komt oorspronkelijk van het Griekse ‘angelos’ dat ‘boodschapper’ betekent. De toevoeging ‘archangelica’ betekent ‘aartsengel’.

lees verder

Arnica Montana (Valkruid of Wolverlei)

Arnica is afgeleid van het Griekse woord 'Arnakis' dat 'lamshuid' of 'lamsvacht' betekent. Montana verwijst naar de bergen, alwaar Arnica meestal groeit.

lees verder

Avena Sativa (Haver)

Avena stamt uit het Latijn en betekent ‘blazen’. Dit is een verwijzing naar de holle halmen die als blaaspijpen kunnen worden gebruikt. Sativa wil zeggen ‘eetbaar’ en verwijst naar de cultivering van de voedselplant.

lees verder

Belladonna (Wolfskers)

De Belladonna (officiële naam Atropa Belladonna) is een vaste plant uit de nachtschadefamilie. Deze plantenfamilie staat bekend om haar giftigheid.

lees verder

Calendula Officinalis (Goudsbloem)

Calendula stamt van het Latijnse Calendae; de naam van de eerste dag van de maand. Officinalis betekent "geneeskrachtig" of "uit de apotheken".

lees verder

Cannabis indica

Cannabis indica werkt in de homeopathie met name op emotionele en mentale verstoringen en het zenuwstelsel.

lees verder

Cardiospermum Halicacabum (Blaasjeswingerd/Blaaserwt)

Cardios stamt uit het Grieks en betekent 'hart'. Spermum staat voor ‘zaad’ en de naam is dan ook een verwijzing naar de witte hartvormige vlek op de ronde, zwarte zaden. Halicacabum komt ook uit het Grieks en betekent 'lotusvrucht'.

lees verder

Cetraria Islandica (IJslands Mos)

De naam 'Cetraria' is afgeleid van het Latijnse 'cetra', waarmee een klein leren schild werd aangeduid, vanwege de schildvormige voortplantingsorganen.

lees verder

Chamomilla (Kamille)

Chamomilla stamt uit het Grieks en betekent 'grondappel'. Vermoedelijk verwijst deze benaming naar de appelachtige geur van de bloesem.

lees verder

Cimicifuga racemosa of Actaea racemosa (Zilverkaars)

Zilverkaars (Cimicifuga racemosa of Actaea racemosa) is een bloeiende struikachtige plant van de Ranunculaceaefamilie, die op open plekken groeit in de bossen van het oosten van Canada en de Verenigde Staten.

lees verder

Drosera Rotundifolia (Ronde Zonnedauw)

Drosera komt van het Griekse 'droseros', wat ‘bedauwd’ betekent. Het is een verwijzing naar de glinsterende kopjes op de haren van de bladen. Rotundifolia betekent ‘met ronde bladen’. 

lees verder

Echte Kamille (Matricaria Chamomilla)

Echte kamille (Matricaria chamomilla) is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae).

lees verder

Echte Tijm (Thymus Vulgaris)

De afkomst van de benaming Thymus is niet geheel duidelijk. Het zou kunnen afstammen van het Griekse ‘Thymbra’ dat op haar beurt is afgeleid van het Egyptische ‘Tham’, een plant die voor lijkwassingen werd gebruikt.

lees verder

Euphrasia Officinalis (Stijve Ogentroost)

De geslachtsnaam ‘Euphrasia’ is het Griekse woord voor ‘vreugde’. Ondanks de Griekse benaming van dit kruid, kan de afkomst niet herleid worden uit de Griekse oudheid. Ook in de Arabische oudheid is niets terug te vinden over dit kruid.

lees verder

Foeniculum Vulgare (Venkel)

Het Griekse woord voor Venkel is 'Marathon', omdat de Griekse overwinning op de Perzen bij de plaats Marathon plaatsvond in een veld vol venkel.

lees verder

Galphimia Glauca (Goudkorrel)

Galphimia Glauca is een wijd verspreide plant in tropisch Amerika en behoort tot de kleine en relatief weinig onderzochte plantenfamilie Malpighiaceae.

lees verder

Ginkgo Biloba (Japanse Notenboom)

De Ginkgo Biloba is één van de oudste nog levende boomsoorten. In de afgelopen 300 miljoen jaar is deze boom nagenoeg onveranderd gebleven. Daarom wordt het een levend fossiel genoemd.

lees verder

Hypericum Perforatum (Sint-Janskruid)

De naam Hypericum (‘hertshooi’) is afgeleid van de Griekse woorden ‘hypo’ (dat ‘onder’ betekent) en ‘ereiko’ (dat ‘heide’ betekent). Perforatum betekent ‘geperforeerd’. Dit is een verwijzing naar de blaadjes van de Hypericum.

lees verder

Ignatia Amara (Ignatiusboon)

Ignatia Amara wordt in de homeopathie vaak gebruikt voor mensen met een diep verdriet.

lees verder

Lavendula Officinalis (Lavendel)

Lavendula Officinalis staat bekend om haar heerlijke geur. Bovendien heeft het ontsmettende eigenschappen en wordt het wel verwerkt in zeep. Het heeft daarnaast tal van gunstige eigenschappen.

lees verder

Ledum Palustre (Moerasrozemarijn)

Palustre stamt uit het Latijn en betekent ‘moeras’. Dit duidt op de vochtige groeiplaats van de plant.

lees verder

Luffa Operculata (Sponskomkommer)

In het land van oorsprong, Colombia, werd de gedroogde vrucht gebruikt als laxeermiddel, braakmiddel, anti-astmamiddel en vochtafdrijvend middel. Daar is Luffa onder de naam Espoñjilla bekend, wat ‘sponsje’ betekent.

lees verder

Lycopodium Clavatum (Wolfsklauw)

Lycopodium komt van het Griekse ‘Lykos’ (wolf) en ‘Podion’ (pootje). De uiteinden van de takken lijken op de tenen van een wolf. Clavatum betekent ‘knotsvormig’.

lees verder

Pulsatilla Pratensis (Wildemanskruid)

De naam Pulsatilla komt van het Latijnse ‘pulsare’ (kloppen), omdat de bloemen door de wind op en neer slaan.

lees verder

Rosmarinus Officinalis (Rozemarijn)

Rosmarinus stamt uit het Latijn en is afkomstig van de woorden ‘ros’, wat 'dauw' betekent en ‘marinus’ wat betekent ‘uit zee komen’.

lees verder

Salvia Officinalis (Salie)

De naam Salvia komt van het Latijnse woord ‘salvere’ wat ‘heilzaam kruid’ betekent. Oorspronkelijk komt salie uit de Balkan en de landen rond de Middellandse Zee waar hij groeit op de kale kalkrotsen.

lees verder

Stevia rebaudiana (Honingkruid)

Stevia staat bekend om zijn natuurlijke zoetkracht. Maar aan Stevia rebaudiana (honingkruid) worden ook tal van geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven.

lees verder

Strychnos Nux Vomica (Braaknoot)

Nux Vomica stamt uit het Latijn. Nux betekent ´noot´ en vomica staat voor ´braken´.

lees verder

Symphytum Officinalis (Smeerwortel)

Symphytum stamt van het Griekse ‘symphein’ wat samengroeien of aaneengroeien betekent. De plant bloeit weldadig en er ontstaat een lange rij bloemen op de takken met een sterke geur en veel nectar. Bijen houden van Symphytum.

lees verder

Thuja Occidentalis (Westerse Levensboom)

Thuja is afkomstig uit het Grieks en betekent ‘beroken’ of ‘thuo’ dat voor ‘offeren’ staat. Occidentalis betekent ‘uit het westen’.

lees verder

Thymus Vulgaris (Echte Tijm)

De afkomst van de benaming Thymis is niet geheel duidelijk. Het zou kunnen afstammen van het Griekse ‘Thymbra’ dat op haar beurt is afgeleid van het Egyptische ‘Tham’, een plant die voor lijkwassingen werd gebruikt.

lees verder

Urtica Urens (Kleine Brandnetel)

Urtica komt van het Latijnse ‘urere’ ('branden'). 'Urens' betekent ‘brandend’. De Nederlandse naam is afkomstig uit het Angelsaksisch en is afgeleid van het woord ‘noedl’ of ‘naald’.

lees verder

Valeriana Officinalis (Echte Valeriaan)

Valeriana komt van het Latijnse woord ‘valere’ wat ‘gezond zijn’ of ‘zich wel bevinden’ betekent. Officinalis betekent 'geneeskrachtig' of 'uit de apotheken'.

lees verder

Vincetoxicum Officinalis (Witte Engbloem)

De Vincetoxicum Officinalis wordt tegenwoordig tot de Maagdenpalmfamilie gerekend. ‘Vincere’ betekent ‘overwinnen’ en ‘toxicum’ betekent ‘gif’.

lees verder