Praktijkvoorbeeld: Lammetje met opstartproblemen

Lammetje met opstartproblemen
In mijn praktijk kreeg ik te maken met een lammetje met een moeizame start.
 
Het moederschaap kon in eerste instantie maar niet drachtig worden, de eigenaar had uiteindelijk zijn twijfels of het überhaupt was gelukt. De geschatte uitgerekende datum stond genoteerd en jawel: het schaap werd dikker en de uier voller.
 
Het eerste lam dat werd geboren was erg zwaar, zo zwaar dat er normaal gesproken geen tweede meer in de baarmoeder zit. Bij het navoelen bleek dit wel zo te zijn: er kwam een driemaal zo klein lammetje uit, slap en op het eerste gezicht levenloos. De eigenaren hebben het lam op gang geholpen waarna moederschaap het overnam. Al vrij snel had moeders door dat dit lam wel erg klein was en richtte zich toen op de grotere. In haar ogen had het kleintje geen overlevingskans en het hoge geluid wat hij voortbracht werkte averechts. Met assistentie mocht hij toch drinken; hij werd al levendiger en bleek erg pienter. De volgende dag was er een afwijking zichtbaar: hij draaide en strekte zijn hoofdje aldoor omhoog en zijwaarts, dat ging niet over.
 
Toen ik in beeld kwam was het lam al een aantal dagen oud. Lopen deed hij al goed, zicht in beide ogen was en is in orde, gehoor idem. Van mond tot kont ook geen problemen en ademhaling normaal. Moederschaap tolereerde hem maar liet hem niet drinken, het andere lam mocht wel. Na zorgvuldig nagedacht te hebben over de eventuele oorzaken en mogelijke ernst van het probleem, ben ik tot de conclusie gekomen dat moeders die eerste nacht misschien niet zo lief is geweest voor het lam en het door lichamelijk trauma dit probleem heeft opgelopen.
 
Die middag en avond het gekozen homeopathische middel laten toedienen en de volgende morgen gevraagd hoe het ging: het zijwaarts draaien met zijn hoofdje doet hij dan bijna niet meer, hij strekt het nog wel. Ik heb het middel laten herhalen, waarna de klacht de dag daarna geheel is verdwenen.
 
Nu, een aantal weken later, springt hij door de weide samen met zijn grotere broer en heeft zelf een manier gevonden om bij zijn moeder te drinken.
 

Marloes Kramer, dierhomeopaat

VHMK

www.vhmk.nl

BKHD geregistreerd homeopaat voor dieren

Tags