Praktijkvoorbeeld: Kat met gezwollen melkklieren

Praktijkvoorbeeld: Kat met gezwollen melkklieren

De goedaardige zwelling van de melkklieren bij de poes of kater wordt ook wel Dolly Parton syndroom genoemd. De zwelling kan zich in één of meerdere melkklieren voordoen. De melkklieren kunnen zo groot worden dat ze over de grond slepen, de huid beschadigd raakt en er zweren ontstaan.

Chica is een bijna anderhalf jaar oude Maine Coon poes. Ze heeft twee maanden geleden voor het eerst opgezette melkklieren gehad. Een andere poes in huis had een nestje en Chica heeft zich er flink mee bemoeid. Ze is door de dierenarts behandeld met Alizin (een hormoonpreparaat dat abortus opwekt en ook gebruikt wordt bij opgezette melkklieren). Nu is de zwelling weer teruggekomen. Chica heeft balvormige zwellingen van tussen de 2 en 4 cm doorsnee. Ze zijn in zes dagen op komen zetten. Ze is verder niet ziek en heeft er ook helemaal geen last van. Ze eet, drinkt, speelt en heeft geen koorts. Ze is veel krols (eens per 3 a 4 weken).

De eigenaar wil liever niet nog een keer Alizin gebruiken en neemt contact met de dierhomeopaat op.

Chica krijgt een homeopathisch middel en in twee weken is de zwelling geleidelijk afgenomen. Er is dan nog iets verhard weefsel, niet in bultjes, maar een beetje verspreid. Na drie weken is deze geringe verharding ook vrijwel geheel verdwenen. Chica is weer krols geworden en de eigenaar wil haar deze keer laten dekken.

Ze is een half jaar later moeder geworden van vier prachtige rode kittens. Chica heeft de zwelling nooit meer teruggekregen, ook niet tijdens of na haar zwangerschap.

Marloes Kramer, dierhomeopaat

VHMK

www.vhmk.nl

BKHD geregistreerd homeopaat voor dieren

 

Tags