Thymus Vulgaris (Echte Tijm)

Thymus Vulgaris (Echte Tijm)

De afkomst van de benaming Thymis is niet geheel duidelijk. Het zou kunnen afstammen van het Griekse ‘Thymbra’ dat op haar beurt is afgeleid van het Egyptische ‘Tham’, een plant die voor lijkwassingen werd gebruikt. Het zou ook kunnen afstammen van het Griekse ‘Thumos’ wat is afgeleid van ‘thuos’ dat ‘hout dat een aangename geur verspreidt’ betekent en van het woord ‘Thuo’ wat ‘offeren’ betekent. Als laatste zou het kunnen afstammen van het Griekse ‘Thumus’ dat ‘moed’ betekent. De naam ‘Vulgaris’ betekent ‘gewoon’ of ‘algemeen’.

Waar groeit Thymus Vulgaris?
Tijm is inheems in het Middellandse Zeegebied, in het zuiden van Italië en in Griekenland, waar het op rotsachtige hellingen groeit. Tijm groeit het liefst op een zonnige plek in een zanderige en kalkrijke grond.

Eigenschappen van Thymus Vulgaris:
Tijm is een veelzijdig kruid. Van oudsher is Tijm voor uiteenlopende doeleinden gebruikt. Tegenwoordig wordt het veel gebruikt als keukenkruid. Daarnaast heeft het een antioxiderende werking, is het een bacteriedoder, heeft het geneeskrachtige eigenschappen en is oergezond.
In de homeopathische geneeskunde staat Thymus Vulgaris bekend als slijmoplossend. Daarnaast staat het bekend vanwege zijn antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. In de homeopathische geneeskunde wordt Thymus Vulgaris ook toegepast ter stimulering van de productie van witte bloedlichaampjes en zodoende ter versterking van het afweersysteem. Ook wordt het toegepast als ontsmetter bij infecties aan luchtwegen, urinewegen en de huid.

Homeopathische toepassing van Thymus Vulgaris:
De bloeiende tijmplanten worden verwerkt in homeopathische middelen.