Chamomilla (Kamille)

Chamomilla (Kamille)

Chamomilla stamt uit het Grieks en betekent 'grondappel'. Vermoedelijk verwijst deze benaming naar de appelachtige geur van de bloesem.

Waar groeit de Chamomilla?
Chamomilla is een eenjarige plant en komt oorspronkelijk voor in Europa en West-Azië. Tegenwoordig groeit Chamomilla ook in Amerika, India en Australië. Chamomilla groeit op graslanden, graanvelden, weiden, wegbermen en veldwegen. Daarnaast gedijt zij veelal het beste op humusrijke en kalkhoudende aarde met daarin veel zout.

Eigenschappen van de Chamomilla:
Chamomilla wordt al sinds de oudheid toegepast om haar wondgenezende kwaliteiten, ontsmettende werking en aangename geur. Chamomilla is bovendien rijk aan suiker. Tot op de dag van vandaag wordt de Chamomilla veelzijdig toegepast. Het wordt gebruikt in zepen, shampoos, thee, geneesmiddelen etc.
Van de gedroogde echte kamille wordt thee gezet voor onder meer mondspoeling. Ook mensen met inslaapproblemen hebben vaak baat bij een kopje kamillethee.
Chamomilla staat in de homeopathische literatuur vooral bekend om haar kalmerende eigenschappen. Veelal wordt Chamomilla in de homeopathische geneeskunde toegepast bij overgevoeligheid van het zenuwstelsel. Daarnaast wordt Chamomilla in de homeopathische geneeskunde toegepast bij klachten als buikpijn, verkoudheid, vermoeidheid, reuma, migraine en tand- en kiespijn.

Homeopathische toepassing van de Chamomilla:
De bloemhoofden van de Chamomilla worden verwerkt in homeopathische middelen.