24-08-2018 Zoete aardappel, bron van gezonde koolhydraten

Zoete aardappel, bron van gezonde koolhydraten

Niet alles wat zoet is, is slecht, althans dat is het geval voor de zoete aardappel of bataat. De zoete aardappel is geen echte aardappelsoort, maar een knol die in Aziatische landen zeer populair is. Het behoort tot de basisvoeding van de inwoners van Okinawa, een bevolkingsgroep die gemiddeld een hoge levensverwachting haalt. In feite is de zoete aardappel het op drie na meest gekweekte gewas ter wereld.

De voedzaamheid van de zoete aardappel is vergelijkbaar met die van de gewone aardappel, op twee punten na: de zoete aardappel is rijk aan het antioxidant bètacaroteen en heeft een lagere glycemische index. Het belang van de glycemische index voor onze gezondheid wordt steeds meer erkend, als we de wetenschappelijke publicaties van de laatste tien jaar mogen geloven.

De purperen versie van de zoete aardappel bevat bovendien dezelfde paarse polyfenolen (anthocyanen) als in bosbessen en rode druiven. Die beschermen ons tegen oxidatieve stress en hersenveroudering.

 

Bron: ABC Gezondheid

Recent nieuws

Nieuwsarchief