18-02-2015 Ziekenhuizen bieden complementaire zorg aan

Ziekenhuizen bieden complementaire zorg aan

Vrijwel alle ziekenhuizen bieden complementaire zorg aan, zoals mindfulness, yoga of ontspanningsoefeningen. Bekende behandelwijzen als homeopathie, antroposofische geneeskunde en natuurgeneeswijzen komen nauwelijks voor. 

Dat blijkt uit een inventarisatie van het Louis Bolk Instituut in Driebergen en het Utrechtse Van Praag Instituut voor complementaire zorg. De onderzoekers keken naar de websites van de ziekenhuizen, namen een enquête af bij professionals en hielden in twee ziekenhuizen een groepsgesprek.

In ziekenhuizen worden zestien verschillende interventies aangeboden, van acupunctuur en aromazorg tot therapeutic touch en voetreflexmassage. Met de vragenlijst onder professionals is ook 10 procent van de verpleeghuizen bereikt. Daar wordt vooral gewerkt met etherische oliën, massage en therapeutic touch.

Dat in alle sectoren vooral mind-body-interventies als mindfulness populair zijn, komt volgens de onderzoekers omdat daar al enig wetenschappelijk bewijs voor zou zijn en ze fysiologisch enigszins zijn te begrijpen.

Het aanbieden van complementaire zorg gebeurt ‘gefragmenteerd, kleinschalig en weinig structureel’, stellen de onderzoekers. Volgens hen is niet alleen (effect)onderzoek nodig, maar moet binnen zorginstellingen ook een ‘gezamenlijke visie’ worden ontwikkeld over de eventuele toegevoegde waarde van complementaire geneeswijzen.

Recent nieuws

Nieuwsarchief