Divers klachtenbeeld bij Long-COVID
Divers klachtenbeeld bij Long-COVID
Tijdens het doormaken van COVID-19 kan herstel op zich laten wachten. Bij ongeveer één op de tien mensen die zijn besmet met het virus blijven er langdurig klachten bestaan. We spreken dan van Long-COVID of PASC, Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 infection.
Door: Peter Goosensen
Klachten die blijven bestaan na het doormaken van Corona kunnen heel divers zijn. Denk bijvoorbeeld aan hartkloppingen, een opgejaagd gevoel, duizeligheid, hoofdpijn, krampen, misselijkheid en vermoeidheid. Ook psychische klachten als angst, paniek en moedeloosheid komen voor. Een mogelijke verklaring is het minder goed functioneren van het autonome zenuwstelsel waardoor de coördinatie van de diverse orgaanfuncties niet optimaal verloopt.
Brain-fog
De cognitieve functie van het brein kan na een besmetting met COVID-19 zijn verstoord. Mensen ervaren dan de zogenoemde 'brain-fog'. Functioneren in de arbeidssituatie wordt hierdoor bemoeilijkt. Ook smaak- en reukverlies of een veranderde geurervaring kan tot maanden na de besmetting blijven bestaan. Een verklaring hiervoor is lastig te geven. Eén van de hypotheses is dat het virus via de neus in de hersenen terechtkomt, wat onderbouwd wordt door het gegeven dat er zich veel zenuwbanen tussen neus en brein bevinden. Ook bij bijvoorbeeld het herpes- en rabiësvirus wordt aangenomen dat het virus via deze weg de hersenen bereikt.
Begeleiding op maat
Mensen die COVID-19 hebben doorgemaakt en zich nog in de herstelfase bevinden, hebben behoefte aan begeleiding op maat. Psychische hulp, bijvoorbeeld in de vorm van cognitieve gedragstherapie, kan helpen als er een disfunctioneel gedachtepatroon is ontstaan dat herstel in de weg staat. Re-integratie op de arbeidsmarkt vraagt vooral om een persoonsgerichte aanpak. Om die reden verzamelt de Nederlandse Vereniging van Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde informatie over herstel na Corona en verwerkt deze in de dynamische leidraad 'Herstel en re-integratie in het kielzog van COVID-19’.
Aanvullende ondersteuning
Een gezonde leefstijl kan bijdragen aan fysieke en mentale weerbaarheid. Homeopathie kan naast reguliere behandeling als extra en aanvullende holistische begeleiding helpen dit proces te ondersteunen. Een homeopathisch middel wordt geselecteerd op de individuele symptomen op fysiek, mentaal en emotioneel niveau. Voor een gecertificeerd homeopaat bij jou in de buurt klik hier.
Wil je weten wat homeopathie voor jouw klachten kan betekenen?
Vind hier een homeopaat bij jou in de buurt >
Bronnen:
>https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7533477/
>https://www.researchgate.net/publication/256378234_What_is_brain_fog_An_evaluation_of_the_symptom_in_postural_tachycardia_syndrome
>https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/03/25/wat-is-er-aan-de-hand-in-het-brein-van-patienten-met-langdurige/
Meer artikelen over corona:
>https://vereniginghomeopathie.nl/?agenda=leefstijl-speelt-een-rol-bij-herstellen-van-corona
>https://vereniginghomeopathie.nl/?blog=en-dan-ben-ineens-zelf-aan-de-beurt