Blog

Door Manon Bruins, 9 januari, 2018 - 15:07

Winter

Het is al weer een flink aantal jaren geleden, in 2008 om precies te zijn, dat schrijfster Susan Smit als gastspreker op het boekenbal in Apeldoorn was. Mijn man en ik hadden kaartjes gekregen en gingen er heen. Ik had ook een missie meegekregen namens de redactie van Homeopathie Magazine, zou het niet leuk zijn als we haar konden strikken voor een interview? Nu is het niet mijn sterkste punt om dapper op BN’ers af te stappen en ze een vraag te stellen. Maar Susan leek zich wat te vervelen, Jan Siebelink was de meer gevierde schrijver in Apeldoorn, en toen had ik geen enkel excuus meer.

Het liep anders dan ik me had voorgesteld. Susan legde uit dat het herfst was en in die tijd was ze meer naar binnen gekeerd om haar nieuwe boek af te schrijven. Na het schrijven van het boek was het winter, en dat was niet het juiste seizoen voor interviews of nieuwe dingen. Dat was de tijd voor bezinning, je terugtrekken in jezelf, alles tot rust laten komen. Maar ik mocht in de lente altijd opnieuw aankloppen.

Ik geef toe, ik werd een beetje kriegel van zo’n antwoord. Maar daar kom ik op terug. In mijn praktijk zie ik veel mensen die zichzelf voorbijlopen. Er moet zoveel, en het moet goed, en liefst snel. Er is echt wat te zeggen voor een periode in het jaar dat we gas terugnemen. Even geen nieuwe dingen, pas op de plaats. Kijken waar je staat en waar je graag naar toe wilt. En vooruit, laten we de lente aangrijpen om met nieuw elan en een frisse blik de wereld weer tegemoet te treden. Susan heeft later trouwens een prachtige column geschreven voor Homeopathie Magazine.

En dit is mijn wens voor u voor 2018: dat we het elkaar en onszelf gunnen om af en toe minder te hoeven en te willen. Het is winter.

 

Manon Bruins-Maathuis is klassiek homeopaat en redacteur van HM

www.homeopathiepraktijk.net