Door Manon Bruins, 18 april, 2017 - 11:13

Voorjaarskriebels?!

Zodra in februari de temperatuur boven de 12 graden Celsius is geweest, bellen de eerste hooikoortspatiënten met de praktijk. Zoals de periode verschilt wanneer mensen last hebben van hooikoorts (van het staartje van de winter tot diep in de herfst), zo verschillen ook de klachten van persoon tot persoon. Sommige mensen geven aan gek te worden van niesaanvallen, bij anderen ligt het zwaartepunt van de klachten vooral op de jeuk in de ogen. Weer een andere groep heeft ook jeuk bij het verhemelte in zelfs in de oren. Nog weer anderen kunnen nauwelijks meer door de neus ademen, of krijgen uitslag. En dus zijn ook de homeopathische middelen die voorgeschreven worden bij hooikoorts divers.

‘Hoe bedoelt u?’, is vaak de reactie die ik krijg als ik een patiënt vraag zijn hooikoortsklachten in detail te beschrijven. ‘Ik heb gewoon hooikoorts’. Dat is gelukkig niet het geval, iedere hooikoortspatiënt heeft een eigen, specifiek beeld van symptomen. Als patiënten dat in detail kunnen beschrijven heeft de homeopaat een passend homeopathisch middel voor het oprapen.

Het is bijzonder dankbaar werk om het juiste hooikoortsmiddel voor te schrijven: binnen een paar dagen zijn de klachten dan verminderd tot een keertje niezen of de neus snuiten. Maar dat valt allemaal in het niets bij waar mensen eerst voor kwamen. Het hoeft niet: blijven lopen of juist thuisblijven met zakdoeken, neussprays, inhalers en anti-histamine tabletjes.

Als u het voorjaar met gemengde gevoelens tegemoetziet, probeer dan eens een homeopaat bij u in de buurt.

Manon Bruins-Maathuis is klassiek homeopaat en redacteur van HM

www.homeopathiepraktijk.net