Blog

Door Hortus Alkmaar, 23 juli, 2019 - 12:29

Rode zonnehoed (Echinacea purpurea)

Het is een prima zomer voor de tuin. Voldoende zon, niet al te hoge temperaturen en regelmatig een bui. Bij Hortus Alkmaar staat alles er dan ook prachtig bij. De tuin is een oase van kleuren en geuren. Een plant die er altijd uitspringt in deze tijd van het jaar is rode zonnehoed, een echte zomerplant én een van de bekendste planten in de homeopathie. De rozerode bloemen kleuren hele velden en het is een genot om te zien hoeveel bijen en vlinders deze plant aantrekt. Tientallen soorten zoemen er boven de bloemen.

Populaire tuinplant

Rode zonnehoed is een vaste plant, die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt. Het is een samengesteldbloemige plant, familie van de asteraceae. Rode zonnehoed gedijt het best op vochtige stikstofrijke grond in graslanden en bosranden. De plant heeft vrij dikke wortels, waaruit in het voorjaar een bladkrans ontstaat. Daaruit groeit vervolgens een flink aantal bloemstelen met enigszins hartvormige bladeren. De bloemen lijken op een zonnehoed, vandaar de Nederlandse naam. Echinacea is een populaire tuinplant met veel verschillende cultivars. Op een zonnig plekje kunnen de bloemen tot 120 cm hoog worden. De bloei kan tot september aanhouden.

Weerstandverhogend

Echinacea was bij de indianen al in gebruik als geneeskruid. Zij gebruikten de plant voor het ontsmetten van wonden. Eerst kauwden en kneusden ze de plant en dit papje werd op de wond gelegd. Tegenwoordig is de plant vooral bekend om zijn weerstandverhogende werking. Daarvoor worden bereidingen van de bovengrondse delen van de plant gebruikt. Echinacea wordt meestal toegepast bij beginnende verschijnselen van griep en verkoudheid.

De plant dankt zijn botanische naam aan de bijzondere vorm van de bloem. Het Griekse 'echinos' betekent (zee-)egel.

 

echinacea2.jpg

 

www.hortusalkmaar.nl/