Blog

Door Vincent Engel, 6 februari, 2018 - 16:45

AOW leeftijd

Mijn moeder heeft de AOW leeftijd bereikt en is al een aantal jaren een trotse oma van meerdere kleinkinderen. In de praktijk zie ik dikwijls vrouwen die zowel uiterlijk als innerlijk in vele opzichten lijken op mijn moeder. Sommige relatief gezond maar met een flinke rugzak, anderen vrij van zorgen maar chronisch ziek.

Sinds wanneer heeft u deze klacht? Is een vraag die ik vaak stel tijdens een consult. Ik noteer de klachten van patiënten in een tijdlijn om erachter te komen wat er wanneer is gebeurt. Een globale biografie van een vrouw als mijn moeder gaat geregeld door diepe dalen. Ik denk weleens: hoeveel (en hoelang) kan een mens dragen. Dat je meer kunt dragen met een fijne levenspartner is begrijpelijk want een ongelukkige kindertijd zo vlak na de oorlog gaat je niet in de koude kleren zitten.

Veel van deze vrouwen wonen in de buurt en zouden zo vriendinnen kunnen zijn van mijn moeder. In de supermarkt en op de fiets komen ze elkaar tegen, maar door het ontbreken van een vriendschapsband blijft het bij een begroeting. Hoe vaak hoor ik in consulten niet het woord eenzaamheid en zie ik tranen opkomen. Zoveel vriendinnen zo dichtbij...

Al meerdere keren heb ik vrouwen (maar ook mannen) horen zeggen dat zij hadden gebeden om hulp, omdat zij het zat waren om alleen te zijn. ‘’Ik wil die weg zonder liefde niet in, Ik wil niet alleen blijven’’. Zij lieten los en gaven zich over. Zonder de hulp van een datingsite of Tinder gebeurde er een aantal dagen later iets bijzonders en sloeg de vonk over. Zij wisten het zeker, dit was de persoon waarmee zij oud zouden worden.

Je hoeft niet altijd God te dienen, je kunt ook alleen geloven!  

 

Vincent Engel is klassiek homeopaat en redacteur van HM.  

www.vincentengel.nl