Blog

Door Nancy Groeneveld, 8 augustus, 2017 - 16:52

Angstige herder

De laatste jaren zie ik steeds vaker honden in de praktijk die uit een buitenlandse opvang komen.

Neem nou Tom, een jonge Kangal (Turkse Herder) uit Turkije. Tom wordt als pupje van 3 maanden oud samen met zijn zusje en broertje moederziel alleen in de bergen gevonden. Waarschijnlijk gedumpt, wat daar wel vaker gebeurt. Gelukkig worden ze op tijd gevonden en liefdevol opgenomen door medewerkers van een dierenasiel. Omdat er voor deze honden weinig kans is dat ze in Turkije een nieuw huis vinden zijn er instanties die deze honden naar landen als Nederland en Duitsland halen. Of dit verstandig is daar zijn de meningen over verdeeld maar uiteindelijk draait het om het dier. De vlucht in het ruim is vaak ook weer een hele spannende onderneming voor het dier.

Net als bij vele andere dieren uit het buitenland vertoont Tom veel angstgedrag. Wat er precies gebeurd is zullen we nooit weten maar dat het traumatisch was is wel duidelijk.

Tom went langzaam aan zijn tijdelijk gastgezin in Nederland waar ook nog twee andere honden leven. Buiten is het grootste probleem. Met de stabiele teef durft hij wel mee naar buiten maar met de andere of alleen niet.

Als je als vreemde te snel beweegt of tegen hem praat blaft hij hard maar deinst wel achteruit. Soms is het ook best wel spannend als je een consult afneemt in het eigen territorium van de honden. Ik kom binnen in een huis met twee Kangals (Turkse herders) en nog een andere kruising. Ik vertrouw dan altijd maar op de eigenaren dat het veilig is. Ze zullen me toch niet laten opvreten?!

Met de andere honden erbij is hij stoerder. En als de andere honden mij komen begroeten komt Tom ook steeds een beetje dichterbij.

Naast de angstagressie heeft hij ook ernstige vachtproblemen. Na het eerste homeopathische middel wordt zijn vacht prachtig mooi. Het gaat binnen ook steeds beter maar buiten blijft een probleem. Ook de angstagressie wordt niet minder. Vooral als er vreemde mensen voorbij lopen of bij bepaalde honden.

Dan vraag ik de eigenaren een filmpje te maken van een uitlaatsessie. En het liefst zonder de andere honden erbij. Al snel krijg ik het filmpje opgestuurd via de app. Lang leve de techniek van tegenwoordig.

Ik zie een hele zachtaardige lieve hond die angstig over straat loopt. En overal bescherming zoekt. De aanmoedigingen om verder te lopen helpen maar even maar dan laat Tom duidelijk weten dat hij naar huis wilt. Hij loopt terug naar de voordeur en wacht tot hij zo snel mogelijk naar binnen kan rennen. Eigenlijk zit er geen echte agressie in dit dier. De angst maakt dat hij begint te blaffen en grommen.

Ik besluit een ander middel te geven. Een middel dat past bij een zachtaardig dier, te lief voor zo’n grote knul.

Niet veel later krijg ik een mail waarin staat dat Tom na het middel eerst meer ging blaffen en nog feller op alles reageerde. Dat noemen we een beginverergering van het middel. Daarna ging het bergopwaarts. Hij is al 3 dagen alleen mee naar buiten geweest. Hij is de trap opgelopen wat hij anders nooit durfde. Hij is nog wel alert en onzeker maar we zijn net met de behandeling begonnen.

 

Nancy Groeneveld is klassiek homeopaat voor mens en dier.

www.homeopathiehelptmensendier.nl

 

 

Tags