Spring naar content

Onderzoek: Homeopathie bij diarree bij kinderen (Jacobs 2003)

Onderzoek: Homeopathie bij diarree bij kinderen (Jacobs 2003)

We bespreken een meta-analyse (Jacobs 2003) waaruit de werkzaamheid van homeopathie blijkt bij diarree bij kinderen (Fischer 2017). Niveau van bewijs: I.

Onderzoek

Heeft geïndividualiseerde (klassieke) homeopathie effect bij acute diarree bij kinderen?

Onderzoeksmethode

Drie dubbelblinde, placebo-gecontroleerde, klinische studies met 242 kinderen in de leeftijd van zes maanden tot vijf jaar werden geanalyseerd als één groep. Kinderen met diarree kregen of een geïndividualiseerd homeopathisch middel of een placebo. Een meta-analyse werd uitgevoerd om te berekenen in welke mate de diarree afnam.

Belangrijkste resultaten

De gecombineerde analyse toont een gemiddelde duur van de diarree van 3,3 dagen in de homeopathiegroep vergeleken met 4,1 in de placebogroep (p = 0,008). De meta-analyse toont een consistent effect-grootteverschil van ∼0.66 dag (p = 0.008).

Conclusies en aanbeveling

Een geïndividualiseerde homeopathische behandeling vermindert de duur van acute kinderdiarree. Vervolgonderzoek wordt geadviseerd. Homeopathie moet worden overwogen voor gebruik als aanvulling op orale rehydratie bij diarree bij kinderen.

Bronnen

Fischer, P. Scientific evidence and Homeopathy. The Faculty of Homeopathy (UK): 2017.

Jacobs J, Jonas WB, Jimenez-Perez M, Crothers D. Homeopathy for childhood diarrhea: combined results and meta-analysis from three randomized, controlled clinical trials. Pediatric Infectious Disease Journal, 2003; 22: 229-234.

Niveau van bewijs: I

Voor het gebruik van homeopathie bij diarree bij kinderen is er wetenschappelijk bewijs op niveau I. Om in aanmerking te komen voor dit hoogste niveau I, moet bewijs berusten op een review van twee of meer studies van goede kwaliteit. Dit zijn placebo-gecontroleerde studies, soms aangevuld met gerandomiseerde comparative effectiveness studies.

Diarree   Kinderen  

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.