Spring naar content

Erectieproblemen, Impotentie

Zoek op gezondheidsklacht.

Erectieproblemen, Impotentie

Een erectiestoornis is het onvermogen om een erectie (stijve penis) te krijgen of om deze lang genoeg te behouden voor bevredigende seksuele activiteit. Een erectiestoornis wordt ook wel aangeduid met de term erectiele dysfunctie.

Erectiestoornissen komen zeer vaak voor en kunnen op elke leeftijd optreden. Het neemt echter wel toe met de leeftijd en met name mannen van boven de 60 jaar hebben ermee te maken.

Erectieproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben.

  • Leeftijd: bij het ouder worden neem het erectievermogen af.
  • Psychische oorzaken: stress, angst, somberheid, onzekerheid, verdriet, relatieproblemen, ernstige gebeurtenissen.
  • Seksuele oorzaken: verschil in zin in vrijen, hoge verwachtingen over seksuele prestaties, weinig fantasie, te weinig seksuele prikkels om opgewonden te raken.
  • Lichamelijke oorzaken: bijvoorbeeld pijn, hart- en vaatziekten, diabetes mellitus, schildklierafwijkingen.
  • Bijwerking van medicijnen: bijvoorbeeld medicijnen tegen hoge bloeddruk, depressie of psychose.
  • Beschadiging van zenuwen door een operatie of door bestraling.
  • Leefstijl: roken, overgewicht en te weinig lichaamsbeweging geven kans op erectieproblemen (ook op de lange duur).

Vaak spelen verschillende factoren tegelijk een rol. Iemand die bijvoorbeeld veel rookt en diabetes mellitus heeft, kan vernauwde bloedvaten hebben. Er stroomt dan minder bloed naar de penis waardoor deze niet meer goed stijf wordt. Dat kan onzeker maken, waardoor het nog minder goed lukt om een erectie te krijgen.

In veel gevallen is een erectieprobleem tijdelijk. Vermoeidheid, stress en zenuwen of alcohol en drugs zijn bekende oorzaken waardoor een man moeite kan hebben een erectie te krijgen of vast te houden. Zo kun je een periode minder goed slapen door een pasgeboren baby, een nieuwe baan of een relatie die even niet goed loopt.

Tips

  • Lichamelijk fit zijn verkleint de kans op erectieproblemen. Stop met roken, drink minder alcohol, eet gezond en probeer je conditie te verbeteren door elke dag minstens een half uur te bewegen.
  • Vertrouwen terugwinnen. Wanneer je moeilijk een erectie krijgt kan ook je zelfvertrouwen minder worden. Je krijgt minder zin om te vrijen, omdat je bang bent dat het niet lukt.
  • Stop niet direct met een vrijpartij. Heb je moeite met je erectie tijdens een vrijpartij, probeer daar dan geen probleem van te maken. Door elkaar te blijven aanraken en op andere manieren te vrijen, houd je het luchtig en is de kans groter dat je erectie terugkomt.
  • Seks is meer dan geslachtsgemeenschap. Vind jij dat seks alleen maar leuk en ‘geslaagd’ is als je geslachtsgemeenschap hebt gehad? Dan leg je jezelf juist een grote druk op. Je erectieprobleem wordt daar alleen maar groter van. Ontdek met elkaar hoe je op andere manieren kunt vrijen.
  • Maak van je hart geen moordkuil. Praat er over met je partner.
  • Is er een lichamelijke oorzaak? Dan heeft het geen zin om bovenstaande tips op te volgen. Je kunt dan je huisarts raadplegen en eventueel erectiepillen krijgen.

Dit is geen zelfzorgindicatie. Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch deskundige.

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.