Zoek op gezondheidsklacht.

Generic filters

Informatie over brandwonden

Een brandwond ontstaat als de huid in contact komt met extreme temperaturen (zowel hitte als kou). Hierin bestaan verscheidene gradaties. Een eerstegraads brandwond is een rode, droge, zere plek. Een tweedegraads brandwond is ook rood en pijnlijk, maar is vochtig, soms met blaren. Een derdegraads brandwond is de meest ernstige verbranding. Deze is niet rood, maar geelwit, en doet geen pijn. Dat komt doordat de zenuwuiteinden in de huid beschadigd zijn. Hoewel het geen pijn doet, is dit een ernstige verbranding. Als de huid nog erger verbrandt, “verkoolt” deze. Dan ontstaan zwarte plekken.

De meeste verbrandingen geven schrik en doen een tijdje pijn. Bij verbrandingen groter dan je handpalm, kun je het beste direct contact opnemen met een behandelaar. Dat geldt ook als de wond verandert in een geelwitte, droge plek die geen pijn doet. Of als je een vochtige rode wond of blaar hebt in je gezicht, op je handen of geslachtsdelen. Als na een paar dagen de wond begint te infecteren, zie je dat doordat er pus uitkomt. Dan is het verstandig de huisarts te bellen.

Een ander soort brandwonden ontstaat door het inademen van hete lucht of stoom. Raadpleeg je arts onmiddellijk, zodat deze kan zien of je inwendige verbrandingen hebt opgelopen.

• Water, de rest komt later!
  • Koel de wond ± 10 minuten met, bij voorkeur, lauw zachtstromend leidingwater
  • Voorkom onderkoeling… Koel alleen de wond!
  • Verwijder alleen de kleding die niet aan de wond kleeft
  • Waarschuw een arts bij blaren, een aangetaste huid, elektrische en chemische verbrandingen
  • Bedek de wond met steriel verband of een schone doek
  • Geef het slachtoffer geen eten of drinken
  • Vervoer het slachtoffer, indien mogelijk, zittend.

Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch deskundige.

Informatie over de ingrediënten

Calendula Officinalis
Calendula Officinalis, goudsbloem, is een veelgebruikt homeopathisch bestanddeel als ontstekingsremmer, ter stimulering van de vorming van granulatieweefsel (wondheling) en ter vermindering van littekenvorming.

De verse, bloeiende, bovengrondse delen van de plant worden verwerkt in homeopathische middelen.

Onderstaand een informatief overzicht op alfabetische volgorde waarin bovenvermelde ingrediënten zijn verwerkt.

A. Vogel Crème Calendula 30 gr.

Heel Traumeel S Spier- en gewrichtsgel

Bevat o.a. Arnica montana, Calendula officinalis en Symphytum officinalis

Heel Traumeel S Spier- en gewrichtscrème

Bevat o.a. Arnica montana, Calendula officinalis en Symphytum officinalis

VSM Derma Calendulan gel

Bevat o.a. Calendula officinalis

VSM Derma Calendulan zalf 25 gr.

Weleda Calendula Zalf

tags