Zoek op gezondheidsklacht.

Generic filters

Blaasontsteking

Een blaasontsteking (cystitis) wordt ook wel lage urineweginfectie genoemd. Het wordt veroorzaakt door een infectie die tot een ontsteking van de blaaswand leidt. Het komt veel meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Veelal komt het voor tijdens een zwangerschap, en met name in de eerste maanden. Bij kinderen kan de ontsteking veroorzaakt worden door een afwijking van de urinewegen. Mannen met een blaasontsteking hebben vaak een ontsteking van de prostaat (prostatitis).
Het belangrijkste symptoom bij een blaasontsteking is een regelmatige aandrang tot urineren, waarbij telkens een kleine hoeveelheid urine naar buiten komt. Een branderig of bijtend gevoel tijdens het urineren is een belangrijk kenmerk.

Zwangerschap en blaasontsteking
Tijdens de zwangerschap is er een verhoogde kans op blaasontsteking. Door de groei van de baarmoeder wordt de blaas ‘opzij gedrukt’ waardoor je moet plassen. Er blijven bij zwangere vrouwen gemakkelijker restjes urine in de blaas achter waarin bacteriën groeien. Daarbij bevat de urine van een zwangere vrouw meer voedingsstoffen dan normaal waardoor de omstandigheden voor bacteriën ideaal zijn om te groeien.

Tips

• Zorg voor een optimale weerstand, neem voldoende rust en ontspanning. Rook niet.
  • Wacht niet met plassen, maar ga gelijk naar het toilet als u aan drang voelt. Plas daarbij helemaal uit.
  • Zorg voor warme kleding; vooral het onderlichaam en de voeten moeten warm blijven.
  • Zorg voor een goede hygiëne: (vooral voor vrouwen:) reinig de anus na een ontlasting van voren naar achteren.
  • Bij vrouwen is het ook nuttig gebleken om zo mogelijk direct na het vrijen te plassen.
  • Gebruik geen verschralende zepen en cosmetica in het gebied van de plasbuis.
  • Drink veel water.

Dit is geen zelfzorgindicatie. Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch deskundige.

tags