Artrose
Zoek op gezondheidsklacht.
Artrose
Artrose is een reumatische aandoening aan de gewrichten. Het is een ziekte waarbij de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat. Het kraakbeen wordt dunner en zachter.
Kraakbeen dient als ‘tussenschot’ in je gewricht en verhindert wrijving tussen twee botten. Bij artrose verdwijnt langzaam het kraakbeen en gaan de botten tegen elkaar wrijven. Dit ‘wrijven’ veroorzaakt pijn en aangroeisels (osteofyten). Gevolg van deze pijn is het minder gebruik maken van het gewricht, wat leidt tot stijf- en slapheid van het gewricht. Ook kunnen de gewrichten gaan ontsteken en op den duur vervormen.
Artrose komt voor in alle gewrichten, maar met name in de nek, (onder)rug, knie, heupen, handen (duim en vingers) en grote teen. Artrose is een chronische aandoening.
Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen artrose en artritis? Artrose en artritis zijn allebei aandoeningen die gerelateerd zijn aan de gewrichten. Artrose wijst op slijtage van het gewrichtskraakbeen dat het bot bedekt, artritis is een ontsteking van het gewricht of het gewrichtskapsel. Artritis kan tot artrose lijden.
Tips
Heeft u een last van artrose? Dan is regelmatig bewegen extra belangrijk. Probeer een activiteit te vinden die u leuk vindt. Dat maakt het makkelijker om het vol te houden. Geschikte sporten voor mensen met Artrose zijn:
- Wandelen
- Fietsen
- Zwemmen of bewegen in warm water
- Nordic Walking
- Yoga
Gewrichtsklachten zoals jicht, reumatoïde artritis en artrose zijn vaak goed te behandelen met homeopathie. Homeopathie kan helpen de aanvallen en infecties te stoppen en kan het afbraakproces vertragen en stoppen. In veel gevallen kunnen homeopathische middelen de bijkomende klachten zoals pijn, stijfheid, bewegingsbeperking en krachtverlies duidelijk verminderen. Bezoek hiervoor een homeopaat.
Dit is geen zelfzorgindicatie. Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch deskundige.