Speelt homeopathie een rol bij kankerbehandeling?
Speelt homeopathie een rol bij kankerbehandeling?
27/05/2022In Europa kiest ongeveer 40% van de kankerpatiënten voor een complementaire therapie. Homeopathie of acupunctuur wordt vaak gekozen als onderdeel van de behandeling om de negatieve bijwerkingen te bestrijden en de kwaliteit van leven te verbeteren. Kankerzorg evolueert naar een meer geïntegreerde aanpak waarbij conventionele behandelingen gecombineerd worden met ondersteunende zorg op maat.
Niet elke aanvullende therapie kan zomaar gecombineerd worden met een kankerbehandeling, het is van belang dit met de behandelende arts te bespreken. Gynaecologe dr. Ingrid Theunissen (Hôpital Delta Chirec) bevestigt dat homeopathie een van de meest gebruikte aanvullende therapieën bij een kankerbehandeling is. De werkzaamheid daarvan wordt niet door alle artsen onderschreven, zij heeft dan ook tegen vooroordelen moeten opboksen. Dr. Theunissen ziet gunstige resultaten bij heel wat patiënten en vindt dat homeopathie in combinatie met reguliere kankerbehandelingen volkomen veilig is.
Ook hematoloog en oncoloog dr. Aurélie De Pasqual (CHR Verviers) beaamt dit. Zij volgde eveneens een opleiding homeopathie en zet dit onder meer in om ongewenste bijwerkingen van de kankerbehandeling te bestrijden. “Kankerpatiënten die kampen met klachten zoals misselijkheid, verteringsklachten, stress, angsten en of slaapproblemen hebben baat bij homeopathie”.
Een verbeterde kwaliteit van leven en zelfs een wat langere overleving worden ook gesuggereerd door enkele studies naar het effect van homeopathie als aanvullende behandeling.
Elk jaar, van 25 tot 31 mei, is de 'Europese week tegen kanker'. In deze week wordt aandacht gevraagd voor kankerpreventie, toegang tot behandeling en steun voor kankerpatiënten.
Bron: Plus magazine
Research: Homeopathic Treatment as an Add-On Therapy May Improve Quality of Life and Prolong Survival in Patients with Non-Small Cell Lung Cancer: A Prospective, Randomized, Placebo-Controlled, Double-Blind, Three-Arm, Multicenter Study (opgehaald 27 mei 2022)