11-10-2016 Zorgen over medicijnresten in water

Zorgen over medicijnresten in water

Via het riool komt een gevaarlijke hoeveelheid geneesmiddelen in het water terecht. Het water uit de kraan is nu goed, maar de kwaliteit van drinkwaterbronnen wordt wel bedreigd. Planten en dieren lopen nu al gevaar.

Er is reden tot zorg over de effecten van geneesmiddelen op de waterkwaliteit, blijkt uit een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat vandaag verschijnt. Geneesmiddelen komen na gebruik via het toilet en de rioolwaterzuiveringsinstallaties in het oppervlaktewater terecht.

Bij het drinken van een glaasje water uit de kraan hoeft u zich voorlopig nog geen zorgen te maken. De concentraties van geneesmiddelen in het drinkwater zijn zo laag dat je bij wijze van spreken een zwembad moet leegdrinken wil je daar iets van merken.

Toch vormen de resten van geneesmiddelen een risico voor de kwaliteit van het drinkwater in Nederland. De verwachting is dat de komende jaren de waterstand in de rivieren veel lager zal zijn, waardoor het water indikt. Daarnaast gaan we als gevolg van de vergrijzing steeds meer medicijnen gebruiken. Hoofdonderzoekster Caroline Moermond van het RIVM: ,,Drinkwaterbedrijven maken zich zorgen omdat de concentratie van geneesmiddelen in het water steeds groter wordt.”

Recent nieuws

Nieuwsarchief