Hooikoorts

Hooikoorts en homeopathie

Informatie over hooikoorts

Hooikoorts is een overgevoeligheid of allergische reactie van het lichaam op pollen. Deze pollen zijn het stuifmeel van grassen, bloemen, planten en bomen die in bloei staan. Die pollen, die vrij door de lucht zweven, adem je in. Als het afweermechanisme van je lichaam ontregeld is, dan kan het reageren op deze pollen. In het lichaam ontstaat vervolgens een allergische reactie. Hierbij komt de stof histamine vrij. Histamine zorgt ervoor dat hooikoortsklachten optreden. De slijmvliezen geïrriteerd; met name de slijmvliezen in je neus- en keelholte en de slijmvliezen bij je ogen.

Veel genoemde hooikoortsklachten zijn:

• Een loopneus
  • Tranende ogen
  • Niesbuien
  • Een verstopte neus
  • Benauwdheid
  • Jeuk

Daarnaast kun je ook nog last hebben van huidklachten, vermoeidheid of lusteloosheid.

Vaak zijn de klachten erger op warme, winderige dagen; dan kunnen er miljoenen pollen in de lucht zweven. Bij regen spoelen de pollen weer uit de lucht en heb je minder last van hooikoorts.

Hoeveelheid stuifmeel
Houdt goed bij waar je allergisch voor bent (bomen, grassen of kruiden). De huisarts kan dit via een huid- of bloedtest precies uitzoeken.

Vermijd allergenen
Vermijd voor zover mogelijk datgene waar je allergisch voor bent.

Vaseline rond neus
Draag een zonnebril als je buiten bent. Het liefst één die goed om je ogen heen sluit. Dit beschermt je ogen tegen stuifmeel. Breng ook wat crème of vaseline aan rond je neus als je naar buiten gaat. Dit beschermt je huid tegen directe prikkeling van de pollen. Was vaak je handen.

Antipollenhorren
Houd de ramen zoveel mogelijk dicht. Wil je toch wat frisse lucht in huis, open dan ramen waar geen wind op staat of zet er antipollenhorren voor.

Slaapkamer pollenvrij
Was je haar wat vaker en borstel je haar vóór het slapen gaan. De pollen komen dan niet op je hoofdkussen terecht.

Vermijd prikkelende stoffen
Hooikoortsklachten worden erger door tabaksrook, pas geverfde ruimten en huisstof. Vermijd ook contact met prikkelende stoffen als chloor, ammoniak, parfum, haarlak, uitlaatgassen en sterk geurende bloemen en planten.

Ga zwemmen
Sporten is gezond, maar met hooikoorts kan het knap lastig zijn. Je kunt het beste sporten als er weinig pollen in de lucht zitten; ’s morgens vroeg, na een regenbui of buiten het hooikoortsseizoen. Sport liever niet in de bossen of op een grasveld, maar in een zaal. Een goede zomersport is zwemmen in een binnenbad. Was ook je kleding altijd na het sporten. Pollen hechten zich namelijk goed aan bezwete kleding.

Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch deskundige.

Informatie over de ingrediënten

Luffa operculata
Luffa operculata, sponskomkommer, is een veelgebruikt homeopathisch bestanddeel bij vastzittende verkoudheid en ontsteking van de bijholten. Luffa operculata wordt bereid van de gedroogde vruchten van de sponskomkommer.

Onderstaand een informatief overzicht op alfabetische volgorde waarin bovenvermelde ingrediënten zijn verwerkt.

A. Vogel Pollinosan druppels 50 ml

Bevat o.a. Luffa operculata
A. Vogel Pollinosan tabletten 80st.

Heel Euphorbium Compositum spray

Heel Luffeel spray

Bevat o.a. Luffa operculata
Heel Luffeel tabletten 50st.

Holland Pharma Lergilite

HomeØcare Allerlo

Bevat o.a. Luffa operculata

Wij streven er continu naar onze informatie zo evenwichtig en compleet mogelijk te maken. Mist u informatie over ingrediënten of producten? Laat het ons weten! Stuur een email naar: info@vereniginghomeopathie.nl.