Blog

Door Nancy Groeneveld, 12 september, 2017 - 16:34

Sweet-itch

 

Sweet-itch oftewel Staart- en Maneneczeem (SME) en homeopathie

Net als bij kinderen en volwassenen kunnen ook dieren last krijgen van eczeem. Vooral bij paarden en pony’s komt dit vaak voor. Omdat het meestal het ergst is in de zomer wordt het ook wel zomereczeem genoemd. Ik heb echter ook al paarden op andere tijden in het jaar gezien met deze klachten. Het dier heeft vaak ernstige jeuk bij staart en manen maar ook het hoofd of andere plekken op het lichaam kunnen mee doen.

Om de jeuk te verminderen schuren ze tegen alles wat voor handen is. Een voerbak, een waterton, de wand van de box. Je ziet dan dat er kale plakken in de manenkam, voorpluk of bij de staart ontstaan. En als de jeuk echt heel erg is schuren ze het open, tot bloedens toe. De huid wordt daarna vaak dikker en donkerder. Veel paardeneigenaren zitten letterlijk met de handen in het haar. Want ook zij weten dat jeuk nog erger is dan pijn.

Staart- en maneneczeem komt voor bij allerlei paarden en pony rassen. Het ene ras is er wel gevoeliger voor dan het andere. De oorzaak van de jeuk is meestal een overgevoeligheid voor het speeksel van de knut (de Culicoides Robertii mug). 

Een ezceemdeken die bijna het hele lichaam inclusief hals bedekt voorkomt dat het dier zich helemaal open schuurt maar met warm weer is het dragen hiervan heel vervelend. Ook wordt geadviseerd het dier op stal te zetten als de mugjes actief worden in de schemer. Alleen niet iedereen heeft een binnenstal.

Wat ik als homeopaat altijd uitleg aan mijn klanten is dat je wel de klachten kan proberen te verzachten maar niet de oorzaak, de knutten kunt wegnemen.

Je moet jezelf echter de vraag stellen waarom het ene paard wel en het andere geen last van deze allergie heeft. Het is net als bij hooikoorts. Veel mensen en dieren hebben er last van maar nog veel meer niet. Het afweermechanisme/ immuunsysteem van een dier met deze klachten reageert te heftig op allergenen. Hierdoor ontstaat een allergische reactie. Het dier is uit balans en de oorzaak kan van alles zijn. Stress, voeding, en allerlei andere (omgevings)factoren.

Wat mij in al die jaren is opgevallen is dat paarden en pony’s met staart- en maneneczeem over het algemeen zachtaardige dieren zijn die laag of midden in de rangorde staan. Ze kunnen zichzelf moeilijk verweren, zijn meegaand en willen voor je werken. Of ze zijn om wat voor reden dan ook lichamelijk verzwakt. Vaak zie je bij deze dieren ook andere besmettingen zoals vlooien, luizen, schimmelinfecties en of mok. Ook de “dominantere dieren” kunnen deze klachten ontwikkelen. Een dier dat natuurlijk overwicht heeft hoeft niet stoer te doen maar een onzeker dier daarentegen kan zich groter voordoen dan hij is. Dit geeft stress, waardoor het dier uit balans raakt en zijn/haar weerstand afneemt.

Als ik een paard/pony met eczeem in de praktijk krijg ga ik op zoek naar het constitutiemiddel. Het homeopathische middel dat past bij het totaalbeeld van klachten en het gedrag/karakter van het dier. Vaak zie je dat na inname van het juiste homeopathische middel de klachten afnemen of zelfs helemaal verdwijnen. Het dier wordt weerbaarder op alle vlakken. Soms moet het middel het jaar erop in het begin van de zomer wel weer een keer herhaald worden of als het dier om wat voor reden dan ook weer uit balans is geraakt.

 

Nancy Groeneveld is klassiek homeopaat voor mens en dier.

www.homeopathiehelptmensendier.nl