Blog

Door Vincent Engel, 13 juni, 2017 - 10:20

Maagzuur

Vanmiddag kreeg ik het verlossende telefoontje van een jongeman van begin dertig, het gaat goed. Geen last meer gehad. Bedankt, erg bedankt hoor! Zijn klacht was niet bepaald uitzonderlijk en het homeopathische middel al helemaal niet maar ik kon mijn vinger er maar niet op leggen. De hoofdklacht was maagzuur na het ontbijt. Een aantal jaren geleden is hij als vluchteling terecht gekomen in een AZC zonder familie of vrienden. Dat is op zich al een trauma zou je kunnen zeggen want je spreekt de taal niet en je krijgt aardappelen met jus in plaats van rijst. Nou was het maagzuur vooral ’s morgens dus de avondmaaltijd werd goed verdragen. Wat nu?

Een homeopatisch middel wordt veelal voorgeschreven op karakteristieken. Ik wil dus graag meer over deze klacht weten. Voor of na het ontbijt? Is er voeding wat geen maagzuur veroorzaakt? Kun je er iets aparts over zeggen zoals ‘een boer laten verbetert’. Deze uitkomsten gebruik ik om een passend homeopatisch middel te vinden.

Maar wat nou als er geen bruikbare informatie uitkomt? Steeds maar weer in gebrekkig Nederlands ‘ja het brandt in me buik’. Gelukkig was er één ding: ‘ik kijk graag TV’. Oh zei ik, wat kijk je zoal dan? ‘Ik volg het nieuws en de politiek’. Toen heb ik maagzuurmiddelen gedifferentieerd op intellect en daar kwam het middel uit wat ik gegeven heb. In onze maatschappij geen onbekend middel welke vaker wordt voorgeschreven aan mannen veelal werkzaam met hun intellect zoals politici. En hoewel ons (toekomstige) kabinet in Den Haag graag met veel overleg te werk gaat is meer informatie gelukkig niet altijd de succesfactor. Met weinig woorden bleek het achteraf een makkie. Maar ja, achteraf is het mooi wonen.

 

Vincent Engel is klassiek homeopaat en redacteur van HM.  

www.vincentengel.nl